Slik tar du vare på hagemøblene – året gjennom

Hage- og utemøbler er i bruk fra vår til sensommer, men resten av året blir de ofte stående. Ved å vite hvordan de skal lagres, og hvordan man bør vedlikeholde dem – får du hagemøbler som kan brukes sesong etter sesong.

De fleste av hagemøblene man får hos Classic Møbler kommer oftest i aluminium, kunstrotting, teak eller en kombinasjon av disse.

Slik lagrer du hagemøblene på vinteren

Mange tror at hagemøbler skal dekkes med presenning, settes på hodet eller lagres innendørs gjennom vinteren. Dette er i de aller fleste tilfeller helt feil.

Dekker du til møblene med presenning eller møbeltrekk kan dette skape fukt og råte om det ikke er god luftgjennomstrømning, og trekket kan lage gninsningsskader i form av riper på møblene.

Hagemøbler i aluminium og kunstrotting tåler fint å stå som de gjør hele året. Når rammen er laget av aluminium kan vann og kondens renne av seg naturlig. Snur du møblene på hodet, kan dette føre til at fukten fryser, og rammene sprenges.

Hagemøbler i teak

Teakmøbler kan også fint stå ute hele året. Behandles de med olje blir de motstandsdyktige mot vær og vind – men dette forutsetter jevnlig behandling også gjennom sommerhalvåret. Pass bare på at treet ikke står rett på bakken.

Om du likevel ønsker å oppbevare utemøblene av teak innendørs gjennom vinteren, pass på at det ikke lagres på et varmt sted. Dette tørker ut treet. Sett de heller i garasjen, hvor det er kaldt og god ventilasjon.

Les våre tips her om hvordan du vedlikeholder kunsttre, eller “non-wood”.

Gjør dette før snøen faller

Alle utemøbler har godt av en vask før vinteren kommer. Vask møblene med mildt såpevann, og tørk de godt. Er de i ren plast kan du bruke en plastrens og smøres inn med plastvoks. Tremøbler kan godt få et lag med olje, for å tåle sesongens påkjenning.

Hos Classic Møbler finner du alle preparater du trenger for å behandle, pleie og vedlikeholde dine utemøbler. Kom gjerne til oss for å få råd og tips om hvordan dine hagemøbler kan leve lenge.

Hagemøbler i aluminium

Mesteparten av vårt hagemøbel sortiment kommer i aluminium. Dette er et svært populært materiale, og gir lette møbler som det er enkelt å flytte på.

Aluminium rengjøres med en fuktig klut og egnet rengjøringsmiddel. Overflater i aluminium kan med fordel poleres med egnet middel og en myk klut.

Ønsker du hagemøbler som er enkle å flytte, er dekorative, behagelige og enkle å vedlikeholde, er aluminiumsmøbler helt klart noe for deg.

Utemøbler i kunstrotting

Kunstrotting er et svært populært materiale i utemøbler. De tåler mye, og varer lenge – og er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Hagemøbler i kunstrotting kan stå ute hele året, og kan vaskes med litt mildt zalo-vann eller hageslangen om de er skitne.

Det er lurt å sjekke at møbelets stamme er laget av aluminium fremfor stål, da stål ruster i regnvær. Alle våre møbler er laget i aluminium eller galvanisert stål som ikke ruster.

Classic Møbler ble for noen år siden intervjuet av Vi i Villa til en artikkel rundt kunstrotting.

Her kan du lese om kunstrotting, hva du bør tenke på før du kjøper, og fordelene ved å velge kunstrotting.

Hagemøbler i tre

Det er lurt å behandle hagemøbler i tre med olje så snart de er kommet i hus. Vask møblene med mildt såpevann eller hageslange, og sørg for at de er helt tørre før du oljer.

Du kan gjerne olje møblene et par-tre ganger i sesongen. En indikasjon på at møblene trenger vedlikehold, er at vanndråper blir sugd inn i treverket, fremfor å legge seg oppå som perler.

Har du fått mugg eller sopp på tre-utemøblene?

Tre er et levende materiale som kan blir utsatt for sopp- og muggangrep. Du kjenner det igjen på at deler av treverket er blitt mørkt, nesten sort.

Dersom møblene er blitt angrepet kan dette behandles med trerens. Fungerer ikke dette, kan en klorinløsning hjelpe, og i verste fall kan man pusse med sandpapir.

Husk alltid å olje møblene på nytt etter dette.

Spør oss i Classic Møbler

Vi har lang erfaring og god ekspertise på utemøbler. Vi bistår deg gjerne med tips og råd rundt vedlikehold og hvordan dine møbler får lengst mulig levetid.

Vi har et av landets største utvalg av kvalitets-hagemøbler til konkurransedyktige priser. I Vestby har vi en egen hagebutikk, med et bredt utvalg hage- og utemøbler.

Ta kontakt med oss her, og se hvor du kan finne våre butikker.